13.11.2017 Pondělí třináctého!

Ne že bych patřil zrovna k těm, co každé ráno koukají do křišťálové koule a kalendáře co je za den a co je čeká, ale dnes (13. 11. 2017) jsem to asi udělat měl .

Létající ještěrka v domově pro seniory v Sulkově.
Je pondělí (13. 11. 2017) dopoledne a ze služebny Policie ČR v Nýřanech mi telefonuje službu vykonávající policista, že má hlášený nález nehybné ještěrky na chodníku u vchodu do domova pro seniory v Sulkově. Přebírám telefonní číslo na nálezkyni s tím, že případ vyřeším a dovolal jsem se do Domažlic. Paní na druhé straně telefonu mi vysvětluje, že jí volala sestra ze Sulkova, že tam mají nějakou exotickou létající ještěrku: „ Asi to tam někdo vypustil nebo to někomu uteklo, skáče to tam ze stromu na strom, podařilo se jim to chytit a zavřít do krabičky. Pak tam někdo usoudil, že je to nějaký ten vodní druh, a tak to dali do vody, ale ono se to otočilo břichem nahoru, tak to zase vyndali, protože hadi a plazi přece potřebují teplo.“ Asi po třech minutách konečně dostávám správné telefonní číslo do Sulkova a volám pro změnu tam. „Ještěrka je už zase ve vodě, protože je to vlastně vodní druh, vypadá to jako dráček, určitě přijeďte.“ Nařizuji ji z vody vyndat a jedu.

Přijedu na místo, místní „děvčata“ mě už čekají s plastovou dózičkou vystlanou hadříkem a s onou exotickou záhadou. Koukám do mističky, na „děvčata“, do dózičky a zase na „děvčata“. Dělají si ze mě srandu? Ne, nedělají . Ptám se: „Máte tady kočku? Jo, to máme.“ Tak tím se to vysvětluje. Ona záhadná létající ještěrka, kterou pravděpodobně chytla a přinesla ke vchodu do domu  právě ona kočka, je totiž ……. ze sousedova jezírka.
Více na přiložených fotografiích, rozluštěte si tento příběh sami .



Pondělí třináctého však neměl smolný den jen jeseter ze Sulkova, ale i labuť velká s ornitologickým kroužkem LB 6538. Ta se srazila o dráty el. vedení v Křimicích, a spadla na pole na pravém břehu řeky Mže. Nález nám byl opět nahlášen telefonicky, a labuť nebylo těžké na lokalitě najít. Při nárazu si poranila pravé křídlo a pravou nohu, nelze však vyloučit i skryté vnitřní zranění, a tak předběžně otřesená a zatím špatně se pohybující labuť skončila u nás na záchranné stanici.  Zítra ji čeká podrobné vyšetření a několik RTG snímků. V příloze několik fotografií z místa nálezu.

Labuť velká LB 6538 původně kroužkována jako nevzletné mládě 20. 9. 2009 na rybníčku ve Vejprnicích.

 


E-mail