Archiv

26. 9. 2024 Bagry se zakously do skály

TISKOVÁ ZPRÁVA                                                                                                         
DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
26. 9. 2024
 
Bagry se zakously do skály, stavba je v plném proudu a stále platí, že u tohoto pro nás zásadního a historického okamžiku můžete být spolu s námi! 
 
Část peněz je už na účtu, ale stále hledáme další silné investiční partnery, kterým to, co právě teď vzniká, dává smysl a chtějí se k nám přidat. 

 
V minulých dnech nám na samostatný transparentní spolkový účet dorazila čtyřmilionová investiční a účelově vázaná finanční podpora od města Plzně. Dotace je určena výhradně na spolufinancování stavby „Celkové rekonstrukce, modernizace a rozšíření ZSŽ Plzeň“. Na tomto projektu s městem Plzní a Plzeňským krajem pracujeme již třetím rokem a děkujeme všem zastupitelům, radním i vedení města Plzně za jejich podporu, pomoc, obrovskou angažovanost i spoluúčast! Děkujeme!

 Na přiložených fotografiích z kontrolních dnů zástupci DES OP, realizační firmy, stavbyvedoucí, stavební dozor, koordinátoři projektu, řešitelé projektu podpory spolufinancování EU a další.
Další tři miliony ze čtyř, které musíme investovat přímo z rozpočtu DES OP, darů, vlastní činnosti a přes sbírku DARUJME.CZ či transparentní účet, stále potřebujeme.

Proto také s napětím čekáme na říjnové jednání správní rady NADACE ČEZ, kterou jsme k projektu jakožto dlouholetého generálního partnera záchranné stanice rovněž přizvali. Nadaci ČEZ jsme předložili projekt a požádali o jeden milion korun na vybavení nové veterinární ošetřovny.

Na DARUJME.CZ jste nám za první dva měsíce poslali celkem 40 870 Kč.
Na transparentní účet 342345236/0300 od vás přišlo celkem 114 000 Kč.

Děkujeme mnohokrát, každá koruna se opravdu počítá a hlavně posouvá náš projekt zase o kus dál!

Za první dva měsíce od poklepání na základní kámen stavbaři a dodavatelské firmy zahájili velice náročné a rozsáhlé zemní práce první etapy a části nového léčebného areálu.

Přemisťují stovky kubíků zeminy a lámaného kamene! Základ první opěrné stěny se doslova tesá do skály. Těžká technika se zakousla do tvrdé horniny a o každý metr v podloží se doslova tvrdě bojuje. Je to náročné, ale bude to fungovat a hlavně držet. Zhruba třímetrová opěrná stěna z litého betonu pak bude nejenom držet a jistit horní hranu pole, ale zároveň bude i zadní stěnou nových voliér.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Souběžně s přípravou plochy na voliéry běží i přípravné práce na nové elektrické přípojce, a to jak pro naši novou stanici, tak sousední skautské klubovny. Přeložka stávající naší i skautské elektrické přípojky vedené zčásti vzduchem a zčásti v zemi, se musí v rámci stavby zrušit a je součástí rozpočtu i projektu DES OP. Akce téměř za jeden milion korun je koordinovaná energetiky a musí být naplánována tak, aby nikdo nezůstal bez elektrické energie.

Vytyčení přesných hranic sousedních pozemků, rozšíření a stabilizace plochy sousedních polí, odstranění stávajících sloupů el. vedení přivítali i na místě hospodařící zemědělci. Ti nám vyšli maximálně vstříc a po ukončení stavby a rozhrnutí ornice, srovnání horní hrany původní strže a odstranění betonových sloupů, bude možné pole bezpečně a bez obav obdělávat až k našemu plotu. To je bezesporu výrazné plus jak pro hospodařící zemědělce, tak majitele pozemků, kteří jim zemědělskou půdu pronajímají.

 

 

 A na závěr ještě pár čísel o těch, pro které se to staví. Za tři čtvrtletí letošního roku jsme přijali a ošetřili 1.258 zvířecích pacientů, z nich se 66 % (dvě třetiny) podařilo vrátit zpět do volné přírody. Při srovnání s předešlými roky je to o 20 % více a také v tomto případě jde hlavně o týmovou práci, jak našich lidí, tak partnerů a podporovatelů naší činnosti! Děkujeme!

 


E-mail