18. 9. 2024 Dvakrát Kateřinský potok

15. a 18. 9. 2024

Dvakrát Kateřinský potok

Nedělní exkurze na Kateřinském potoce

V neděli 15. 9. 2024 jsem měl tu čest s týmem lidí z Bioptické laboratoře Plzeň zrealizovat další exkurzi do „Soukromé přírodní rezervace prof. Ondřeje Hese na Kateřinském potoce“. Iniciátorka akce a aktivní členka Dozorčí rady NF Eden paní Zdeňka Dušková spolu s kolegy Jiřím Duškem a Josefem Srpem absolvovali moji oblíbenou trasu a prohlédli si ty nejcennější a nejzajímavější části rezervace. Naše první zastavení bylo samozřejmě u pomníku (kamene) Ondřeje Hese, kde k nám Ondra prostřednictvím načteného QR kódu promluvil z displeje mobilního telefonu a video spotu věnovaného právě založení Nadačního fondu Eden a získání prvních pozemků této lokality. Následně jsme se přesunuli k našemu rybníčku, který si Ondra vždycky přál a kupoval se ještě za jeho života a odtud pak do samotného srdce rezervace, a to na Nadačním fondem Eden vloni nově zakoupené pozemky a tůně bezejmenného lesního přítoku do Kateřinského potoka na jeho levém břehu.  Závěrem jsme si mokřad prohlédli ještě z ptačí perspektivy, zavzpomínali na Ondřeje Hese a ocenili přístup a strategii předsedy NF Eden profesora Michala Michala, který je tím nejdůležitějším člověkem celého projektu a strážcem odkazu Ondry Hese.

Konference „Přírodě blízká opatření v krajině“

Ve středu 18. 9. 2024 jsem s velkým potěšením a radostí představil na Fakultě architektury Českého vysokého učení technického v Praze, Ústavu krajinářské architektury ČVUT jak Nadační fond Eden, tak i projekt „Soukromé přírodní rezervace profesora Ondřeje Hese“.

Dvacetiminutovou prezentaci pod názvem „Prostor, čas a respekt“ v třetím bloku přednášek, zaměřených zejména na praktická opatření a konkrétní příklady již zrealizovaných projektů revitalizací a úprav krajiny, jsem využil zejména k představení a prezentaci našich poznatků, strategie a cílů.

Myslím, že většinu účastníků konference zaujaly hlavně fotografie lokality pořízené z dronu, jednotlivé druhy bobřích hrází a záběry z fotopastí. Uznání sklidila i informace, že projekt je věnovaný odkazu prof. Ondřeje Hese a realizovaný díky NF Eden, který nákupem pozemků přírodě vrací to, co jí lidé v minulosti vzali.

Upřímně, když jsem viděl kolik úsilí, finančních prostředků a kolikrát i marné snahy vynakládají lidé a společnost do obnovy krajiny, aby dosáhli toho, co u nás už léta funguje, byl jsem rád, že za nás to všechno udělal bobr evropský!

A o tom to je, příroda nepotřebuje radit a říkat, co má dělat, ale potřebuje právě „Prostor, čas a respekt“ a ona nám pak ukáže co umí, jako jsem to já dnes ukázal zhruba sto padesáti přihlášeným účastníkům této zajímavé a důležité akce!