24. 9. 2024 Týden skleněného zabijáka!

DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň

24. 9. 2024

Týden skleněného zabijáka!

Zdravím ze staveniště. Jsme uprostřed stěhování provozní místnosti, řešíme mimo jiné odchyt poraněných labutí na Hracholuskách, ale přeposílám velice důležitou informaci.

Česká společnost ornitologická opět vyhlásila tento týden (od 23. 9. do 29. 9. 2024), jako týden mapování „Skleněných zabijáků“.

I přesto, že se jedná již o několikátou celorepublikovou akci tohoto druhu, a i my na tuto problematiku v našem regionu již přes 30 let neustále upozorňujeme, stále se nám nedaří tuto příčinu masivního, ilegálního a veřejného zabíjení ptáků s tichým souhlasem všech dostatečně dostat do podvědomí široké veřejnosti, společnosti, některých samospráv měst či obcí a jejich stavebních úřadů.

Proto věnujte, prosím, svou pozornost této kampani a hlavně problematice i vy, a pošlete své poznatky a „Skleněné zabijáky“ přímo do celorepublikového registru České společnosti ornitologické viz. odkaz:

Nebojte se poslat i plochy, u kterých jste našli uhynulého či poraněného opeřence mimo vyhlášené datum. Přeci jen většina tažných ptáků je už mimo území ČR, a i ti se zabíjejí o skleněné plochy ve velkém!

Já za náš spolek určitě nejen do databáze, ale i místní samosprávě a správcům majetku opět pošlu doposud nezabezpečenou vlakovou zastávku Plzeň – Slovany, na kterou jsme upozorňovali již v květnu roku 2022.

To samé do Třemošné u Plzně, kde v té samé tiskové zprávě (2022) jsme upozorňovali na nově zrekonstruované autobusové čekárny. Přičemž tady to posunuli ještě o kus dál tím, že přidali ke třem nezabezpečeným ještě další dvě!

Anebo pár dní nově zrekonstruovaná zastávka MHD v Plzni na Roudné - V Ráji. A takhle bych mohl pokračovat do nekonečna….