Tiskové zprávy

11. 10. 2024 Pitvy

TISKOVÁ ZPRÁVA
DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
11. 10. 2024
 
Pitvy 

V pátek 11.10. 2024 jsme opět pod vedením a díky  veterinární lékařce Jitce Humpové zrealizovali další náš „Pitevní den“. I přesto, že se to nezdá, tak právě pitvy volně žijících zvířat a potažmo ve většině případů i našich zvířecích pacientů jsou pro nás, naši činnost a léčbu dalších zvířat velice důležité. Jednak se zdokonaluje tým lidí jak ze skupiny těch, kteří se zabývají zásahy a odchyty přímo v terénu, tak i těch, kteří následné ošetření a léčbu zvířecích pacientů řeší přímo na ZS. Proto jsem rád a velice si vážím toho, že máme možnost vyškolit naše lidi a členy DES OP u předních veterinárních patologů a v pravidelných intervalech se s nimi potkávat právě nad konkrétními zvířecími pacienty přímo u nás. 
 
Letos po krátké odmlce navíc dorazila spolu s rodinou (manželem Radkem a synem Toníkem) i MVDr. Gabriela Kadlecová (Lukešová) z Veterinární fakulty Brno, která se věnuje hlavně výzkumu a zdravotnímu stavu ježků přijatých do ZSŽ.
 
 
Bohužel tentokrát u stolu chyběly další dvě výborné veterinární patoložky MVDr. Lucie Dvořáková a MVDr. Petra Vojčeková, se kterými rovněž velice rádi spolupracujeme a od kterých se lze hodně naučit. 
 
Za DES OP a kolegy na ošetřovně tradičně nechyběla Hana Makoňová starší i mladší, Gabriela Křížová, Mirka Sokolová a čerstvá studentka veteriny Marcela Stoklasová.

Vypitváno bylo celkem 53 zvířat, nejvíce ježků, jiřiček, poštolky, rorýsi, luňák hnědý, krahujec obecný, ale i dvě veverky a vydry.
 
 
 
 
K zajímavým případům patřila pitva dvou letošních mláďat poštolek obecných, nalezených mimo hnízdo ve Žlutické ulici v Plzni na Lochotíně. Obě dvě mláďata musela být na základě kritického zdravotního stavu po několika týdnech ve stanici  následně utracena, přičemž pitva potvrdila narušený vývoj a růst způsobený nevhodnou stravou, pravděpodobně podávanou lidmi na některém z hnízd na parapetu panelového domu v sídlišti. Totálně ztučněné vnitřní orgány, dna, deformace peří, narušení dopeření i celkového vývoje. Růst těchto dvou mláďat byl pravděpodobně zapříčiněn v důsledku nevhodného přikrmování mláďat na hnízdě, a to třeba vepřovým či hodně tučným masem.
 
 
 
Zajímavá byla i pitva autem sražené samice vydry říční od Vysoké Libyně z Plzně severu a nebo vydry dovezené Městskou policií Plzeň z Doubravecké ulice.
 
 
 
 
 
Potvrzen byl i avizovaný průstřel kosa černého dovezeného rovněž Městskou policií Plzeň z lokality Plzeň – střed, Americká tř.
 
 
 
Děkuji všem zúčastněným, zejména veterinářům za jejich ochotu věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti právě našim lidem a spolku! Díky nim se nám pak daří se mnohem lépe orientovat jak při prevenci a realizaci projektů druhové ochrany, tak léčbě a péči o naše další zvířecí pacienty. Děkujeme.