Tiskové zprávy

12. 10. 2024 Česká Aljaška

TISKOVÁ ZPRÁVA
DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň
 
12. 10. 2024
 
Česká tundra - Aljaška u Rozvadova
 

Využil jsem příslibu předpovědi příznivějšího počasí druhé podzimní soboty (12.10. 2024) a vyrazil s dronem na jedno z mých nejoblíbenějších míst, a to za kamarádem profesorem Ondřejem Hesem na Kateřinský potok.
 
 
I podzim má na této lokalitě své neuvěřitelné kouzlo a navíc, když máte štěstí a tam nahoře dobré známé, kteří na zatažené obloze rozeženou mraky a vykouzlí na pár minut  západ slunce, tak máte pocit, že nejste na Tachovsku pod Hošťkou u Rozvadova, ale někde na Aljašce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Unikátní projekt „Soukromá přírodní rezervace profesora Ondřeje Hese Kateřinský potok“ mohl vzniknout a funguje jen díky podpoře a založení NF Eden, který dnes z celkové plochy téměř 25 hektarů  vlastní 80 % všech pozemků. Ty byly vráceny bobrům, jeřábům a přírodě úplně přesně tak, jak si to vždycky Ondra přál, a proto také Nadační fond Eden je hlavním nositelem a donátorem odkazu profesora Ondřeje Hese, díky kterému tento projekt vznikl.
 
Zbývajících 20 % pozemků rezervace je v majetku DES OP, Ondrovy domovské organizace, kde několik let jako dobrovolník, donátor a hlavně realizátor projektů druhové ochrany (konkrétně praktické podpory biodiverzity) aktivně působil.