26.10.2020 Z provozního deníku dobrých zpráv

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň

26. 10. 2020

Z provozního deníku dobrých zpráv.

Po delší odmlce, několika depresích z pocitu, že jsme všichni naprosto nesvéprávní idioti, které je třeba neustále ovládat a řídit, jsem se rozhodl, že půjdu příkladem a pošlu něco, co by Vám i mně mohlo zlepšit náladu.

Stromy pod Chlumem.

Je pátek 16. 10. 2020 dopoledne, typický podzimní sychravý den, chladno, zataženo a prší. Jak se říká „psa by nevyhnal“, ale na cestě mezi poli pod Chlumem kousek od naší záchranné stanice živočichů, v místě kde jsou již vykopány díry na výsadbu prvních ovocných stromů, se pomalu sjíždějí zástupci samosprávy Městského obvodu Plzeň 4 a zaměstnanci výsadbu realizující firmy. Přijíždí i reportéři TV ZAK a pan starosta hovoří na kameru o realizaci první etapy nové stromové aleje pod Chlumem a výsadbě prvních 46 ovocných stromů na pozemcích města Plzně. Až sem by na tom nebylo nic neobvyklého. O projektech realizovaných u nás na „Čtyřce“ z podnětu občanů pod názvem „Rozhodněte sami“ jste možná už slyšeli.

Někteří z Vás zcela určitě slyšeli i o autorce nápadu a naprosto neuvěřitelné paní Evě Halámkové z Újezda, která stromovou alej pod Chlumem nejenom vymyslela, ale i projekt zpracovala, podala a obhájila. Paní Halámková také byla tou, kdo ono pošmourné páteční dopoledne svou přítomností, optimisticky laděnou náladou a upřímnou radostí rozzářila.
Na lokalitu doslova doběhla se svým psím kamarádem z útulku a hned od prvního momentu bylo patrné, že nemyslí jen na sebe, ale i na ostatní, hlavně pak přírodu a krajinu. A tak krom přátelského podání ruky na seznámení zmiňuje paní Halámková další projekty, které by bylo třeba udělat. Paní Halámková je prostě žena činu, která operativně využívá situace a přítomnosti jak politiků, tak medií a na kameru řekne bez sebemenšího zaváhání:
 „Mám radost z toho, že Plzeňané pro tento projekt hlasovali a díky tomu vyhrál. Víme, že vzrostlé stromy a aleje v krajině chybí, navíc zejména teď je příroda a její stav pro nás všechny velice důležitý. Byla bych moc ráda, kdyby se městu podařilo realizovat i další výsadby a podobné projekty. Příroda je jedinou jistotou, kterou máme.“ A tím je myslím řečeno úplně vše.

Děkuji paní Halámkové nejenom za tento projekt, ale i za její pravdivá slova.
PS: V pátek 16. 10. 2020 ještě nebyla při pohybu venku v přírodě rouška povinná, proto nikdo z přítomných ji na fotografii ani nemá.

Komín v Kasejovicích je opraven.
Na začátku to trochu skřípalo a vše se točilo hlavně kolem financí, ale finální výsledek je parádní a já děkuji všem, kteří se o něj zasloužili. Nevím přesně, kolik kdo dal peněz, ani komu by se slušelo jmenovitě poděkovat za podporu, pomoc a realizaci, ale podle přiložených fotografií je vidět, že původně rozhašený a nahoře rozpadlý komín od kruhové pece s čapím hnízdem v Kasejovicích je částečně snížen, parádně opraven a připraven na přílet čápů. Děkujeme.
PS: Náš spolek je pouze autorem a výrobcem nové napodobeniny hnízda čápa bílého, vše ostatní realizovala odborná firma ve spolupráci s majitelem nemovitosti, památkáři a příslušnými úřady.  Fotografie R. Košanová.
Tůně Terešov /RO/.
Od září roku 2013 vlastní a spravuje náš spolek kousek země nedaleko Terešova (RO). Na pozemku o celkové ploše necelých 1.900 m2 jsme nechali vybagrovat celkem tři tůně pro obojživelníky. Od té doby se věnujeme v rámci projektu druhové ochrany živočichů i této lokalitě. Plocha je udržovaná dvakrát do roka sekáním a v sezóně je stanovištěm zejména skokanů hnědých. Teď na podzim jsou tůně bez žab, ale zase barevné koruny stromů a na zimu se připravující příroda má také svůj půvab.
Mokřad Nýřany /PS/.
Barevný podzim nafotila Táňa Typltová i na lokalitě u Nýřan hned vedle dálnice D5. Bobří hrází přehrazený Luční potok se rozlil na sousední pozemky a vrací krajině její přirozený přírodní ráz. Zadržená voda pak vytvořila unikátní biotop a pro lidi i přírodu cenný mokřad. Plzeňský kraj intenzivně pracuje na vyšším stupni ochrany této přírodní krásy, a pokud vše dobře dopadne, tak budeme mít v kraji další parádní přírodní rezervaci.