31.10.2020 Kontrola hnízdních budek

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP Plzeň

31. 10. 2020

Kontrola a čištění ptačích budek.

V pátek 14. 2. 2020 a následující víkend jsme spolu s Mildou Paiskerem za účasti pana starosty Městského obvodu Plzeň 3 instalovali na stromy sadového okruhu vnitřního města celkem 21 hnízdních budek pro drobné ptáky a 2 budky pro netopýry. Akce byla realizována naším spolkem v rámci projektu druhové ochrany živočichů na základě požadavku Odboru životního prostředí ÚMO Plzeň 3, který speciální budky s garantovanou životností 30 let objednal a zakoupil.
Tuto sobotu 31. 10. 2020 jsme se vydali s kolegou Pavlem Steinbachem a malou Haninou budky po první hnízdní sezóně překontrolovat a vyčistit. Z 21 osazených hnízdních budek pro drobné ptáky bylo celkem 14 budek obsazeno sýkorou anebo vrabcem. Zajímavé bylo, že v žádné budce v první hnízdní sezóně nehnízdil ani jeden pár špačků, na které jsem zejména na soutoku řeky Radbuzy a Mže ve Štruncových sadech sázel. Celkově lze říci, že ptáci budky našli, zhruba z poloviny obsadili a využili ke hnízdění, což byl i náš záměr. Přičteme-li k budkám i přirozené přírodní hnízdní dutiny ve vzrostlých stromech, tak můžeme být vcelku s letošní hnízdní sezónou a přírůstkem mláďat spokojeni.

Více na přiložených fotografiích.