19.12.2022 Chlumonoš a ještěrka

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP

19. 12. 2022

Chlumonoš a vánoční stromeček s překvapením

Hned v úvodu bych Vás rád pozval na tradiční povánoční akci nazvanou „Chlumonoš“. Akce se již poněkolikáté koná den po Štědrém dnu, a to 25. 12. 2022 od 17:00 hod. na Záchranné stanici živočichů Plzeň. Více na přiloženém plakátku.

Oživlé zvířátko z vánočního stromečku

Před týdnem si mladá rodina z Plzně koupila v OBI na Borech živý vánoční stromeček v květináči. Přinesli ho domů, umístili do pokojové teploty, aby se stromek aklimatizoval a nic zvláštního se nedělo. Do doby kdy v pátek (16. 12. 2022) pětiletá Emička vysypala na koberec bednu s hračkami a jedna z hraček oživla. „ Zhruba 15 cm dlouhá samice ještěrky obecné nám začala běhat po pokoji (můj táta choval exotické plazy), a tak mi to tam z dětství naskočilo,  ještěrku jsme odchytili a umístili do bedny se substrátem, krytem, vodou a moučnými červy. Až po víkendu jsme kontaktovali plzeňskou záchrannou stanici. Tam nám řekli, ať ji přivezeme,“ konstatovala Emy maminka Kateřina při předávání plně probuzené ještěrky.

Výborný přístup ke vzniklé události a musím konstatovat, že rodina velmi dobře vyhodnotila situaci, určila druh živočicha a postarala se o něj naprosto perfektně. Ani já jsem hned nevěděl, jak danou věc řešit, jelikož za nás v minulosti řešil všechny tyto případy kolega a náš člen Ondřej Hes. Ten bohužel už mezi námi není, a tak jsem okamžitě kontaktoval Ondru zastupující a také naši členku paní Jiřinu Hepovou. Ta se poradila s kolegou Jiřím Doxanským z Akva-Tera zoo Plzeň a operativně připravila terárium.

Kolem 15. hodiny odpoledne jsem ještěrku převezl k paní Hepové, která už na nás čekala. O dalším průběhu zimování Vás budeme průběžně informovat.