29. 3. 2024 Každá takováto akce nás posouvá!

DES OP - Záchranná stanice živočichů Plzeň

29. 3. 2024

Každá takováto akce nás posouvá o kus dál!

I přesto, že se to nezdá, tak i uhynulé volně žijící zvíře může pomoci těm živým! Zejména pokud ho využijete k tomu, že se zabýváte tím, proč a z jakého důvodu vlastně uhynulo? Každá taková informace má pak cenu zlata, a hlavně může pomoci při prevenci, či následné léčbě dalších zvířecích pacientů!  I letos jsme využili toho, že trojice profesionálních patologů zavítala k nám do Plzně na Záchrannou stanici živočichů. Je to pro nás a naši činnost vždy velká čest, ale i zásadní a velice poučné. Navíc MVDr. Jitka Humpová, MVDr. Lucie Dvořáková a MVDr. Petra Vojčeková jsou nejenom neuvěřitelně trpělivé, ale i výborné ve svém oboru a praxi. Společně u nás byly již potřetí. Opět jsme díky nim získali mnoho důležitých informací. Děkujeme!

„Praxe v tomto oboru je pro nás nezbytně nutná. Chcete-li to, co děláte, ovládat a dělat dobře, musíte paradoxně začít právě u pitevního stolu. Nic víc vám v životě nedá tolik, jako když to či ono vidíte v reálu, můžete si na to sáhnout a pochopíte, proč to tak je, jak to vlastně funguje!“

Já sám a moje manželka Hana jsme odchovanci dvou nejlepších patologů, fungujících v Plzni na Veterinární klinice Vedilab. Já ještě hodně zažil předního a uznávaného patologa pana doktora RNDr. Františka Čadu a s Hankou pak několik pitev s uznávaným patologem a soudním znalcem MVDr. Otou Humlem.

Díky těmto dvěma pánům, kterých si hluboce vážím a kterým jsme mohli koukat pod ruce či s nimi konzultovat jednotlivé případy úhynů volně žijících živočichů, již od roku 1992 jsme se na ZSŽ Plzeň v ochraně přírody posunuli výrazně dál, než jen na záchranu jednotlivých zvířat.

Dnes jsme s Jitkou, Lucií a Petrou ještě dál a každý rok, kolikrát i dvakrát do roka za účasti členů a budoucích mladých veterinářů pitváme desítky zvířat ročně. Většinou se jedná o naše zvířecí pacienty, kteří podlehli následkům úrazu či příčinám, kvůli kterým se k nám do ZSŽ Plzeň dostali. Od zvonka přes čečetku až po labuť, čápa či vydru a bobra. Je to nepřeberné množství zvířat a druhů, které střádáme v našich mrazácích a následně využijeme k tomuto vědeckému a vzdělávacímu účelu. Navíc v nové záchranné stanici se už počítá i s větší ošetřovnou, která bude zároveň sloužit i jako pitevna, a tak se i v tomto směru posuneme zase o kus dál!

Více už na přiložených fotografiích.

Patologové jsou všeobecně prazvláštní skupina lidí s neuvěřitelným nadhledem, životní moudrostí, filozofií, trpělivostí a smyslem pro humor. I přesto, že znám spoustu veterinářů i humánních lékařů, se kterými již několik let spolupracujeme a dnes jsme už leckdy i přáteli, tak patologové jsou ještě trošku jiní. Ať se bavíme o MVDr. Františku Čadovi, MVDr. Otu Humlovi, prof. MUDr. Ondřeji Hesovi a MVDr. Jitce Humpové, před ní MVDr. Lence Šeflové, RNDr. Janě Bulantové a dnes paní doktorce Lucii či Petře. Jejich každodenní kontakt se smrtí a realitou z nich dělá neuvěřitelně moudré a vyrovnané lidi, i když jsou pod obrovským tlakem pracovního vytížení a rozhodování. Ve všech případech se totiž jedná o lidi, kteří svým rozhodováním mají neuvěřitelnou a skutečnou moc, ale s vědomím si této skutečnosti ji nikdy nepoužijí a nezneužijí ke svému prospěchu. Jejich odbornost a profesní i morální čest jim to totiž nedovolí,  jelikož jsou si všichni vědomi toho, že  právě jejich rozhodnutí je životně důležité pro další lidi či zvířata. Velice si vážím toho, že i já mohu s těmito lidmi spolupracovat, že mi věnovali a věnují svůj čas, předávají své zkušenosti, a to nejen ty odborné, ale i morální a lidské! Děkuji. K.M.

MVDr. František Čada

MVDr. Oto Huml